Woorden om binnen marketing te vermijden

Be positive. Woorden om binnen marketing te vermijden

Liever positief? Laat dan deze woorden links liggen

Een veelgebruikte formule die copywriters gebruiken is PAS: Problem, Agitate, Solve. Er wordt een situatie omschreven waarbij een probleem buiten proporties raakt. Oplossing voor het probleem is product Y of dienst X, waarvan de voordelen worden omschreven. PAS toepassen werkt dankzij een stukje negativiteit. Een negatieve situatie omschrijven is iets anders dan negatieve woorden gebruiken. Negatieve woorden zijn vaak woorden om binnen marketing te vermijden.

Laten we eerst nog eens kijken naar een paar voorbeelden uit de wereld van online marketing waarbij de PAS-formule is toegepast. Beide komen van Nederlands grootste online webwinkel.

Woorden om binnen marketing te vermijden. Eén van deze voorbeelden heeft een woord dat je binnen marketing beter kunt vermijden.
Nog een voorbeeld van hoe PAS binnen tekst kan worden toegepast
In bovenstaande voorbeelden is de PAS-formule toegepast. De bovenste heeft een van de negatieve woorden om binnen marketing te vermijden.

PAS-formule

Door een situatie te schetsen, en deze een beetje te overdrijven (je vingers blijven heus wel warm wanneer je even een berichtje checkt), wordt met PAS het enthousiasme om een product te kopen aangewakkerd.

Woorden om binnen marketing te vermijden

Bovenstaande twee voorbeelden lijken op elkaar. Er wordt een situatie geschetst en deze wordt aangedikt. Vervolgens wordt er een oplossing geboden. In een van bovenstaande productteksten staat een van de negatieve woorden die je binnen marketing beter kunt vermijden. Zie jij welk woord het is? (Spoiler: het woord is ‘niet’.)

Waarde creëren

Een positieve online ervaring is van grote waarde voor je bezoekers. En daarmee voor jou. Het is helemaal niet erg om, zoals PAS al jaren succesvol bewijst, uitdagingen te benoemen. Ook niet om deze aan te dikken. Je doelgroep zal zich in de situatie herkennen en zich begrepen voelen. Prima dus!

Kiezen voor positieve woorden

Toch is er zelfs binnen PAS een vorm van negativiteit die je beter kunt vermijden. Ik doel op woorden met een negatieve lading. Woorden als: ‘nee’, ‘nope’ ‘niet’, ‘nooit’ ‘lastig’ ‘moeilijk’ ‘mis’, ‘fout’, ‘raar’, vreselijk’, ‘moeilijk’, akelig, gedoe, enz. enz. Ook geboden als ‘dit kan niet (waar zijn), ‘niet doen’, enzovoort vallen eronder. Bewust en onbewust beïnvloeden ze mening van de lezer. Kies bij het schrijven van marketingteksten daarom voor the good feeling. Ook wanneer je het positief , cynisch of grappig bedoelt, is het beter zinnen om te buigen.

Dit is lastiger dan je denkt.  Met wat creativiteit gaat dit je lukken! Lees de volgende klassieke call to action nog maar eens. ‘Wilt u meer weten? Aarzel niet om contact op te nemen’. Wat is daar fout aan, kun je denken, zo raar is die zin toch niet? Bovenstaande zin is goed bedoeld. Onbewust drukt het woordje ‘niet’ toch een stempel. Klinkt: ‘Neem vandaag nog contact met ons op. We gaan direct voor u aan de slag’, niet aantrekkelijker?

Kijk vooral wat past

Nee, het is geen keiharde wet om negatieve woorden te vermijden. Schrijf je een blog, een column of een redactionele tekst? Dit zijn type teksten die bij uitstek geschikt zijn om jouw persoonlijke mening en schrijfstijl te gebruiken. Schrijf ze vooral in een stijl waarbij je herkenbaar bent voor je publiek. Laat het idee dat er woorden zijn die je beter kunt vermijden bij dit type tekstwerk gerust links liggen. Schrijf je pr-teksten of marketing-teksten? Dan kan het goed zijn de be positive-regel toe te passen. En dat gaat ook prima binnen de PAS-formule.

Fijn dat je de tijd hebt genomen om mijn blog te lezen. Ik heb deze geschreven voor mijn persoonlijke website. Wist je dat ik ook founder en spin in het web ben van TEKSTEN VOOR WEBSITES? Voor deze formule heb ik een geweldig team aan freelance tekstschrijvers en websitebouwers om me heen verzameld. Je vind er zeker de freelancer die bij je past!

Meer leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.