Dit is waarom bloggen werkt

Dit is waarom bloggen werkt

6 goede redenen om blogs aan je website toe te voegen

Blogs zijn onmisbaar wanneer je kiest voor SEO. Regelmatig relevante, hoogwaardige content aan je website toevoegen zorgt voor een betere online vindbaarheid. Zonder dat je daarvoor advertentiekosten betaalt. Maar er is meer. Wanneer je bloggen ziet als meer dan een verplicht SEO-nummer, zijn blogs kleine cadeautjes die de bezoekerservaring kunnen verhogen. In mijn ogen een van de belangrijkste reden waarom bloggen noodzakelijk is.

Onderaan deze pagina geef ik je mijn 6 redenen waarom blogs toevoegen een goed idee is. Laten we eerst eens kijken wat bloggen toevoegt aan je SEO-strategie.

Welke rol speelt content binnen SEO?

SEO is de Engelse afkorting voor Search Engine Optimization. De Nederlandse benaming is zoekmachine optimalisatie. Zoekmachines maken gebruik van software waarmee voortdurend het web wordt afgezocht naar relevante informatie. Dit wordt gedaan door zogenaamde spiders of crawlers. Zoekmachines ‘lezen’ anders dan jij en ik. Ze scannen de code waaruit de website is opgebouwd. De spiders sturen stukjes van deze code terug naar de zoekmachine voor verwerking. Vervolgens kan de zoekmachine razendsnel met een zo relevant mogelijk antwoord komen op een zoekvraag.

Snelheid en toegankelijkheid

Vooraf bepaalde parameters bepalen waar zoekmachines op selecteren. Hoeveel is niet bekend, maar geschat wordt dat er honderden criteria worden afgevinkt. Zeker is dat een snelle laadtijd van de website, plus een technische veiligheid voor zoekmachines erg belangrijk zijn. Ook is het belangrijk dat je website goed en snel werkt op mobiele apparaten. Content, dat wil zeggen tekst en beeld samen, komt daarna.

Blogs maken onderdeel uit van content-strategie

Blogs maken onderdeel uit van content. De technische staat van je website, content en zoekmachineoptimalisatie zorgen samen voor een waardering die bepaalt hoe pagina’s in de SERP te vinden zijn. SERP staat voor Search Engine Results Page. Het is de lijst die je te zien krijgt na het intoetsen of inspreken van een online zoekvraag.

Waarom is bloggen een goed idee?

Wat willen zoekmachines eigenlijk? Zoekmachines willen zo snel en zo volledig mogelijk met een antwoord komen na een zoekvragen. Snel en volledig zijn is de core business van zoekmachines. Om dat te kunnen doen hebben ze informatie nodig. Alles wat online staat zorgt voor deze informatie. Weet je nog, de spiders? Deze herkennen en verzamelen stukjes code. Waaronder zoekwoorden. Komen op jouw website de juiste zoekwoorden voor, dan helpt dit om door Google en andere zoekmachines als een autoriteit te worden gezien.

Waarde voor je bezoekers

Blogs aan je website toevoegen is een mooie mogelijkheid om zoekwoorden aan je website toe te voegen. Maar het is ook een prima methode om bezoekers meer van je bedrijf of de bedrijfsvisie te tonen. Blogs zorgen voor een persoonlijk gezicht. Daarmee versterk je de bezoekerservaring en klantbinding.

Belangrijk wanneer je gaat bloggen

Het is een misvatting om blogs vooral voor zoekmachines te schrijven. Blogs vol zoekwoorden zijn een no-go. Het maakt blogs oninteressant. Bovendien is je doelgroep niet van gisteren. De meeste mensen zijn inmiddels vergevorderde website-lezers. Onechtheid, trucjes en oneerlijkheid… Daar wordt doorheen geprikt. En niet alleen door je bezoekers. Je blog volproppen met zoekwoorden om beter gevonden te worden is sterk achterhaald. Relevantie is key. Waar het om gaat is dat je informatie weet te geven die past bij jouw merk, product of dienst.

Hyperlinks toevoegen

Wél een goed idee is het toevoegen van hyperlinks (linkjes). Blogs lenen zich hier goed voor. De bezoeker kan zo makkelijk van de ene pagina naar de ander navigeren. Linkbuilding neemt binnen SEO een belangrijke plaats in. Linkjes maken pagina’s ook voor spiders beter vindbaar. En dat wordt beloond met ‘een oké-vinkje’.

Zoek de balans

Ga je bloggen, dan is het belangrijk dat leesbaarheid voor menselijke bezoekers en spiders in evenwicht is. Slaat de balans naar een van beide door? Dan zijn je investering en inspanning voor niets geweest. Zoekmachines straffen gekunstelde code af. Je wordt dan juist slechter online gevonden. Blogs toevoegen aan je website heeft alleen zin wanneer deze van meerwaarde zijn voor de lezers. Dat hoeven niet al je lezers te zijn natuurlijk. Uitgangspunt is dat de informatie die je verstrekt een completer beeld over je merk, product of dienst geeft.

De juiste zoekwoorden

De beste reden om blogs toe te voegen aan je website is het willen informeren van je doelgroep. Dit doe je rondom een bepaald thema. In seo-taal spreken we van zoekwoorden. Om relevante zoekwoorden te vinden moet je weten wat jouw doelgroep bezighoudt. Welke woorden zouden zij kunnen ingeven als zoekopdracht? Er zijn online tools te vinden die je helpen bij het kiezen van de juiste zoekwoorden.

Voice search versus geschreven zoekopdrachten

Zoekwoorden worden door consumenten steeds minder vaak ingetypt. Daarentegen winnen ingesproken zoekopdrachten sterk aan terrein. Hierdoor is een verschuiving ontstaan van zoekwoorden naar zoektermen. Vind je dit een interessant thema, lees dan ook het blog: het verschil tussen geschreven en ingesproken zoekwoorden.

Conclusie

Blogs aan je website toevoegen past binnen SEO. Bloggen is een prima strategie waarmee je op langere termijn de websiteautoriteit kunt vergroten. Denk bij het schrijven zelf vooral na over hoe je met jouw blog (potentiële) klanten van dienst kunt zijn. Schrijf alsof je een cadeautje maakt en waak voor een overkill aan zoekwoorden. Kies in plaats daarvan voor relevantie.

6 goede redenen om blogs aan je website toe te voegen

  • Blogs zijn een geweldige kans op je doelgroep te informeren en te inspireren. Ze verhogen de klantbeleving en geven je merk een gezicht.
  • Geschreven content hoort thuis binnen SEO-optimalisatie.
  • Blogs leveren een bijdrage aan je autoriteit.
  • Je vergroot je identiteit richting de doelgroep.
  • Blogs lenen zich goed voor het plaatsen van hyperlinks.
  • Blogs laten schrijven is niet gratis. Maar de SEO-weg is vaak goedkoper dan adverteren.

Meer weten? Zelf geen tijd, kennis of zin om te bloggen? Ik help je aan blogs die de boodschap overbrengen en daarnaast een bijdrage leveren aan een betere online vindbaarheid.

Meer lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.