Het verschil tussen een landingspagina en blog

Wat is het verschil tussen een landingspagina en een blog?

Wat is het verschil tussen een landingspagina en een blog?

Blogs en landingspagina zijn beide een vorm van content. Geoptimaliseerd maken ze alle twee onderdeel uit van je SEO-strategie. Beide typen websitepagina’s schrijf je om de bezoekers van dienst te zijn. Je doet bij allebei je best om lezers een optimale bezoekerservaring te leveren. Wat is dan wél het verschil tussen een landingspagina en een blog?

Doel bepalen

Content betekent binnen marketing ‘inhoud’. Een nogal breed begrip. Alles wat je online zet om met je doelgroep te kunnen communiceren valt eronder. Zoals websitepagina’s, social-mediaberichten, blogs, bestemmingspagina’s, grafieken, filmpjes en foto’s. De chatfunctie van een klantenservice, een virtuele assistent of chatbot kun je daarom ook zien als content. Het doel dat je voor ogen hebt is leidend voor het type content.

infographic blog of landingspagina, wat heb ik nodig?
Infographic blog of landingspagina? Wil je deze infographic downloaden? Dit kan onder aan de pagina.

Bestemmingspagina, landing page of landingspagina. Waar zijn ze voor ?

Landingspagina, landing page of bestemmingspagina… Het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde. Je komt op een landingspagina via een link. Dit kan via een link op een social-mediaplatform zijn of via een link op een websitepagina. Maar je kunt ook op een landingspagina landen via de Google zoekresultaten. Het doel van een landingspagina is het behalen van conversie. Je wilt dat mensen iets kopen, aanvragen of zich ergens voor inschrijven. Afleiding kan daarbij afhaken worden. Een landingspagina functioneert daaromals een trechter. De bezoeker wordt met zo min mogelijk uitwijkmogelijkheden naar het gewenste doel geleid. Kenmerkend aan een landingspagina is dan ook een sterke call to action. Landingspagina’s worden niet in de normale menu-structuur opgenomen. Soms kun je er wel heen navigeren via een link in de footer.

Kenmerken van een blogpagina

Blogs zijn veel vrijblijvender, al staat je niets in de weg om ook op een blogpagina af te sluiten met een call to action. Een ‘leer-meer-over-dit-onderwerp-link’ bijvoorbeeld, of het weergeven van een lijst met relevante posts. Een blogpagina is met name bedoeld om de binding met je publiek te vergroten. Maken ze onderdeel uit van je SEO-strategie dan werk je met zoekwoorden, maar je hoeft het vervolgens niet bij slechts één onderwerp te houden. Naar eigen inzicht schrijf je over je visie, geef je relevantie informatie of houd je bezoekers op de hoogte van nieuwtjes. Net als een bestemmingspagina kun je bezoekers via social media naar je blog verwijzen. SEO-blogpagina’s kunnen in de Google zoekresultaten uitkomen en bezoekers kunnen er heen navigeren via het menu van je website.

Het verschil tussen landingspagina's en blogpagina's op een rijtje.
Het verschil tussen landingspagina’s en blogpagina’s op een rijtje.

Houdbaarheidsdatum en autoriteit

Een ander verschil tussen een blog en landingspagina’s is dat blogpagina’s meestal een langere houdbaarheidsdatum hebben. Blogs die veel gelezen worden klimmen in de loop der tijd naar een hogere positie in de Google ranglijst. Je bouwt daarmee aan de autoriteit van je merk. Bestemmingspagina’s kunnen zeker worden ingezet als onderdeel van je SEO-strategie, maar worden ook ingericht voor een actie die slechts een bepaalde periode geldig is.

Wil je blogpagina’s of landingspagina’s aan je website toe te voegen, maar heb je geen tijd, geen zin of geen ideeën? Samen komen we eruit! (Yep! Dat was een call to action! Net als onderstaande button.)

Meer leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.