Wat betekent domein autoriteit?

Hoger in Google? Doe dan maar lekker autoritair

Binnen SEO is het vergaren van autoriteit een van de belangrijkste doelen. Maar wat betekent binnen SEO autoriteit, en waarom is domein autoriteit zo belangrijk? In dit blog leg ik het je beknopt uit.

Je kent ze wel: autoritaire mensen. Ze drukken negatief hun stempel, maken misbruik van hun macht en ze zijn overheersend. Het zijn types waar je mee om moet weten te gaan. Autoriteit binnen SEO heeft hier gelukkig niets mee te maken. Al zijn er wel overeenkomsten. Websites en webpagina’s met een hoge autoriteit hebben een overheersende positie. Google houdt van autoritaire types. De zoekmachinegigant geeft ze een voorsprong. Heeft jouw domein of een bepaalde websitepagina een hoge autoriteit? Dan krijgt deze een hoge positie op de resultaatpagina: je staat hoger in de SERP.

Punten scoren met je domein

Om de positiewaarde van een website te bepalen geeft Google deze punten. Je kunt tussen 0 en 100 scoren. Staar je daar niet blind op. Topscores zijn alleen weggelegd voor web-giganten als bijvoorbeeld Amazone en Wikipedia, Facebook en natuurlijk Google zelf. Kleine bedrijven blijven vaak onder de 20 punten. De meest belangrijke elementen waarop je punten kunt verzamelen zijn de leeftijd van je website en het aantal backlinks dat naar jouw domein verwijst. Een hoge leeftijd van je domein wordt gezien als betrouwbaar. Ook backlinks worden gezien als een betrouwbaarheidskeurmerk. Links op natuurlijke wijze vergaren kost tijd. Wanneer je ze ontvangt is dit een teken van waardering van lezers. En dat wordt weer gewaardeerd door Google.

Wil je weten hoeveel punten jouw website scoort? Google geeft dit niet prijs. Wel zijn er bedrijven die op basis van eigen data een poging doen. Zoals Explorer van MOZ. (Registratie is nodig om de resultaten te zien.)

Pagina autoriteit

Wat voor een domein of website geldt, geldt ook voor websitepagina’s. Aan pagina die veel bezocht worden, wordt een hoge waarde toegekend. En daarmee worden ze hoger in de zoekresultaten getoond. Pagina autoriteit gaat over één specifieke pagina, en niet over de hele website. Pagina’s kunnen onderling dus verschillen in autoriteit.

Hoe kun je domein autoriteit verhogen?

Waar mensen autoritair gedrag ontwikkelen vanuit minder gelukkige omstandigheden (zeggen psychologen), ontstaat autoriteit binnen SEO als gevolg van goed gedrag. Binnen SEO betekent autoriteit dat een website of websitepagina op een positieve wijze zijn diensten heeft bewezen met bruikbare inhoud.

Werken aan het vergroten van autoriteit maakt onderdeel uit van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit is wat je kunt doen om de autoriteit van je website te verhogen:

  • Zorg voldoende activiteit. Dit kan met het toevoegen van nieuwe pagina’s. Zoals het bijhouden van een blog, landingspagina’s of regelmatig je FAQ-pagina aanvullen.  
  • Verzamel waardevolle backlinks. Denk aan socialmedia-platformen. Of vanuit websites of webpagina’s die een overeenkomst hebben met jouw vakgebied of expertise.
  • Ook de inzet van Adwords draagt bij aan domeinautoriteit.
  • Wees actief zijn op Google Mijn Bedrijf. Het kost je niet meer dat wat tijd.
  • Zoekmachines zijn intelligent en continu op zoek naar hoogwaardige, relevante inhoud. Zorg voor relevante content. De inhoud van je website moet passen bij het domein.
  • Verwijder of herschrijf pagina’s met een hoge bounce rate. Dit wil zeggen pagina’s waar bezoekers direct weer wegklikken. Kennelijk bevatten deze niet de juiste informatie.
  • Wees geduldig. Want ook de leeftijd van je domein speelt een rol. Je kunt de jaren niet sneller laten gaan dan ze gaan.

Hoe kun je pagina autoriteit verhogen?

Wat voor domein autoriteit geldt, is ook van toepassing op pagina autoriteit. Leeftijd woord beloond, net als relevantie. Ook wanneer jouw webpagina bezocht wordt vanuit een autoritair domein of vanuit autoritaire webpagina is dit gunstig. Extra tip: houd pagina’s up-to-date. Dit is niet van invloed op de leeftijd van de pagina, maar wel op de relevantie. Pas je paginatitels aan? Vergeet dan niet te controleren of alle links naar de pagina nog kloppen.

Conclusie

Autoriteit is een belangrijke factor om hoger in Google te komen. (Hoger uitkomen in de SERP.) Autoriteit binnen SEO betekent dat je actief bezig blijft met optimalisatie. Google en andere zoekmachines maken onderscheidt tussen de autoriteit van je domein en van afzonderlijke pagina’s. Voor beiden geldt een ongeveer gelijke strategie om meer autoriteit te verkrijgen. Dit zijn: zorgen voor relevante informatie. Werk aan het verkrijgen van backlinks vanuit domeinen met een grote autoriteit en vanuit websites die aansluiten op jouw vakgebied of expertise. Wees geduldig. Niet alleen omdat SEO tijd kost, maar ook omdat de leeftijd van je domein of de pagina een rol speelt.  

Meer lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.